Warning: session_start() expects parameter 1 to be array, string given in /chroot/home/hosziget/belterifalfestek.hu/html/wp-includes/plugin.php on line 505 Festék választás tippek | Beltéri falfesték

Hogyan válasszunk beltéri falfestéket?

Különböző beltéri falfestékeket a legnagyobb mennyiségben gyártják a világon.

Amikor lakásfelújításra kerül sor, fontos felmérni az otthonunk belső falfelületét.

A belső munkálatok megkezdéséhez ki kell választanunk az ismert falfestéket, aminek különböző szempontoknak kell megfelelnie, mint pl. a jó minőségnek, tartósságnak, esztétikának és a kopásállóságnak stb.

Akinek nagy rutinja van, az tudatosan választja ki a számára megfelelő festéket, ő természetesen, a tudatos vásárló.

A termék címkéjén feltüntetett használati utasítás, rendkívül sokat segít a választásban és a döntés hozatalban.

Ha valamit nem értünk, tanácstalanok vagyunk, forduljunk bátran szakértőkhöz, szakemberekhez. Így a „játékszabályok” betartásával kellemesen csalódunk.

Oda kell figyelni, hogy az adott festékmennyiség mekkora falfelületre elegendő, illetve hány réteget kell felvinni a tökéletes fedettség elérése érdekében.

Használattal járó alapszabályok

Mindig a gyártó által megnevezett festékcsaládot és tagjait érdemes használni, mert meghatározott technológiával és speciális követelményekkel rendelkezik, ezért rendeltetésszerűen alkalmaznunk kell a gyártó előírásának szabályait.

A bevonatrendszerre is figyeljünk oda, mert későbbiekben elkerülhetjük a magunknak okozott kellemetlenségeket, mint pl. a legjellemzőbbet a foltosodást stb.

Beltéri favédőszerek megfelelő használata

Felmerül a kérdés: mitől akarjuk megvédeni?

Természetesen, a külső környezeti hatásoktól, mint pl. fény, hő, víz és pára stb.

Otthonainkon belül a beltérben található fa felületek melegséggel töltik meg a helyiséget, otthonossá teszik a családi fészket.

Figyelembe kell venni, a mechanikai hatást, védelmi funkciókat és a kopásállóságot.

Fapadlóknál rendkívül fontos a kopásállóság. Általában kétféle padlófajtával találkozhatunk, az egyik egyrétegű és tömörfából készül; a másik két-háromrétegűek és keményfából állítják elő. A modern világunkban a fapadló burkolatok megjelenésével különböző stílusirányzatok is a felszínre kerültek.

A parkettalakk hosszú időre védőpajzsként funkciónál, ami műgyanta alapú.

A vízbázisú parkettalakkok környezetvédelemi szempontból kedvezőbbek. Lakkok előnye, hogy oldószermentesek, vízzel hígíthatók, használatuk egyszerű és nem káros az egészségre.

Fontos megemlíteni a falazúrokat: két fajtája van: vastag és vékony lazúr. A vastaglazúr mérettartó faszerkezetre ajánlatos használni, mint pl. lambéria. Több féle színben kapható, mint pl. tölgy, cseresznye, dió stb.

A vékonylazúr nem mérettartó faszerkezetekre használják, mivel mélyen beszívódik a fába.

 

Falfestékek vásárlása

Különböző falfestékeket lehet vásárolni nagyobb barkácsáruházakban, ahol kiváló minőségek, széles választékok és kínálatok állnak rendelkezésünkre.

Megemlítek néhányat a falfestékek közül:

Megkülönböztetünk külső – és belső falfestéket, ami lehet akrilbázisú festék, ezt széles körben használják. Előnyei a színállóság, vízállóság, gyors száradás és a rétegzett átkenhetőség.

Nagyon kedveltek és a leggyakrabban használt a diszperziós falfestékek. Jellemzője, hogy gyorsan szárad, jó a fedőképessége és színezhető.

Nagyon hagyományos a mészfesték, amely mész alapú belső falfesték. Előnyei, hogy kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik, fertőtlenítő – és penész gátló hatása van, kellemes illatot ad a kifestett helyiségnek.

Döntés hozatalunkat befolyásolhatja az adott termék ára, mennyisége, kopásállósága és színtartóssága. Ha van időnk és kreativitásunk, akár mi is elkészíthetjük a kívánt színt, a színező paszta, akár fallazúr segítségével. Egy problémával kell szembe néznünk, hogy a „házi” színkeverés nem mindig hoz tökéletes eredményt. Későbbiekben előfordulhat, hogy több festékre lenne szükségünk javításhoz, pótláshoz, ennek következtében ne lepődjünk meg, ha nem az elvárt eredeti színt kapjuk meg. Érdemesebb ráhangolódni a különleges, egyedi, nagy fedőképességgel rendelkező és csepegés mentes változatra, ami készen és színre keverve kapható.